Het winkelbezoek is slechts licht gedaald sinds de aankondiging van de verscherpte coronamaatregelen.
Nederlanders zijn sinds de coronacrisis wel vaker gaan winkelen bij lokale ondernemers.
Intussen roept het advies van het kabinet om bij winkelen en boodschappen doen mondkapjes te dragen nog veel vragen op.
Dat het aantal coronabesmettingen weer fors oploopt, lijkt vooralsnog geen effect te hebben op het bezoek aan winkels. De drukte in de winkelstraten is sinds de verscherpte coronamaatregelen eind september, met 1,9 procent afgenomen in vergelijking met een week eerder. Dat concluderen onderzoekers van Bureau RMC.
Volgens RMC speelt regen een belangrijkere rol bij het winkelend publiek dan de coronavrees. Daarbij moet wel worden vermeld dat het aantal shoppers in vergelijking met een jaar eerder bijna 45 procent lager ligt. “De aangescherpte maatregelen lijken vooralsnog nog geen extra negatief effect op de winkelstraatdrukte te hebben”, concludeert RMC.
Verder blijkt uit een rondgang onder winkeliers door RMC dat consumenten bewuster winkelen. Zo schaffen meer winkelbezoekers daadwerkelijk iets aan. Daarnaast is het bedrag op de kassabon doorgaans iets hoger.
Winkelstraten in de grote steden worden volgens de onderzoekers het meest gemeden, maar het verschil met de kleinere steden neemt af. Zaterdag 15.00 uur blijft de populairste tijd om in stadcentra te vertoeven.
Vaker winkelen bij lokale ondernemers
Een andere trend is dat Nederlanders vaker kiezen voor aankopen bij ondernemers in de buurt, blijkt uit een peiling van betaalbedrijf Mastercard.
Zeven op de tien Nederlanders (69 procent) shopt vaker bij lokale ondernemers dan een jaar geleden. Dat is vergelijkbaar met de rest van Europa, aangezien 74 procent van de Europeanen vaker de lokale winkelier bezoekt.
Sinds de uitbraak van het coronavirus hebben veel Nederlanders (76 procent) meer sympathie voor de buurt en buurtwinkels. Gemak, rijen voor grote supermarkten en reisbeperkingen spelen een belangrijke rol bij het herontdekken van buurtwinkels, aldus Mastercard.
Verder toont het onderzoek aan dat twee op de vijf Nederlanders (39 procent) bewust naar de lokale ondernemer gaan om de lokale gemeenschap overeind te houden. Bijna een kwart (23 procent) geeft aan dat dit komt door een versterkte relatie met lokale winkeliers.
Onduidelijkheid over mondkapje in supermarkten
Sinds afgelopen week raadt het kabinet Rutte aan om in winkels zo veel mogelijk mondkapjes te dragen. Maar dat advies roept nog veel vragen op.
Topman Frans Muller van winkelconcern Ahold Delhaize gaf zondag in het programma Buitenhof aan dat er meer duidelijkheid moet komen.
In de winkels van het bedrijf, zoals Albert Heijn, Etos, en Gall & Gall, wordt aangeraden ze te dragen, maar daarop wordt niet gecontroleerd. "Het is niet onze taak om aan de deur te handhaven", zei Muller.
Nu is er nog een dringend advies tot het dragen van mondkapjes vanuit de overheid. Veel winkels volgen dat, maar weigeren klanten zonder gezichtsmasker niet. Enkele andere winkels stellen mondkapjes wel verplicht, zoals bijvoorbeeld De Bijenkorf.
De onduidelijkheid die dat oplevert, kan volgens Muller alleen door de overheid worden weggenomen. "We hebben veel contact met de overheid en ook met het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), onder meer daarover."